Rosco Şirketi'nin avukatları vergi dairesine karşı açılan 'Rosco' yasal ünvanını kullanma hakkını tanıyan davayı kazanmışlardır

Mahkeme kararına ve dava belgelerine göre, Bilanço Limited Şirketi tarafından 10.08.2012 tarihinde şirket evraklarında yapılan değişikliklerin devlet tescili için Rusya Federasyonu Moskova şehri Bölgelerarası 46 No’lu Federal  Vergi Dairesine başvuruda bulunmuştur. Yapılan değişikliklere göre 'Bilanço' Limited Şirketi olan eski ünvanı 'Rosco-Bilanço' Limited Şirketi olarak değiştirilecektir (Kısaca ünvanı 'Rosco' Limited Şirketi).

Rusya Federasyonu Moskova şehri Bölgelerarası 46 No’lu Federal  Vergi Dairesi Rusya Federasyonu Hükümetinden 'Rusya' («Россия») ve 'Rusya Federasyonu' («Российская Федерация») kelimeleri içeren ünvanın tüzel kuruluşlara verilmesi sırasındaki öngörülen iznin alınmadığına ve de 'Rusya' («Россия») ve 'Rusya Federasyonu' («Российская Федерация») kelimelerini kullanması için öngörülen devlet harçlarının ödenmediğine dair 17.08.2012 tarihli kararı ile tescil işlemlerini yerine getirmeyi red etmiştir.

Belirtilen gerekçenin tüzel kuruluşların tescil işlemlerine bağlı yürürlükte olan kanunlara aykırı olduğuna dair Bilanço Limited Şirketi onun iptal edilmesi talebi ile Tahkim mahkemesinde dava açmıştır.

'Rusya' («Россия») ve 'Rusya Federasyonu' («Российская Федерация») kelimelerinin ve kelimelerin kısmınının kullanım düzeni.

Şirketin açıklamasına göre 'Rosco' kelimesi ile 'Rusya' («Россия») ve 'Rusya Federasyonu' («Российская Федерация») kelimelerinin kökleri farklıdır. 'Rosco' kelimesinin kökü 'rosco', ikinci kelimenin kökü ise 'rosst'tur. 'Rosco' kelimesinin kökü 'ros' ve 'ko'olmak üzere iki heceden oluşmaktadır. Rus dilinde 'ko' kelimesi bulunmadığından dolayı 'Rosco' kelimesinin 'Rusya' («Россия») ve 'Rusya Federasyonu' («Российская Федерация») kelimelerinden oluştuğunun vurgulanması yanlıştır.

Yukarıda belirtilenin yanısıra 'Rosco' kelimesi ile 'Rusya' («Россия») kelimesi arasında herhangi bağlantı bulunmamaktadır. Rus dilinde 'ros' köklü birçok kelime bulunmaktadır: 'roscoş' (lüks), 'rosa' (çiy), 'rostok' (mikrop).

Belirtilen durum asliye mahkemesi ve temyiz mahkemesi tarafından onaylanmıştır.

Mahkeme davasını tam metnini okumak için tıklayınız.